Het hulpverleningstraject
Het kennismakingsgepsrek
Dit gesprek vindt vaak bij je thuis plaats, maar kan ook in onze praktijk of online worden gevoerd. In het kennismakingsgesprek geven we in ongeveer 30 minuten uitleg over onze manier van hulp verlenen en gaan we in gesprek over wat onze hulpverlening voor jou/ je kind kan betekenen. We hebben het dan ook over wat er geregeld moet worden als je vergoede zorg wilt ontvangen.
Overeenkomen startdatum
Na het kennismakingsgesprek nemen we contact met je op en beslissen we of we samen gaan werken aan jouw hulpvraag. Als we hier samen uitkomen bepalen we een startdatum en plannen we een intakemoment met je in. We sturen een overeenkomst naar jou en/ of je ouders waarin we meer uitleggen over de zorg en de voorwaarden. Hier stem je mee in en dan kan de zorg starten.
Een intakegesprek
In het intakegesprek gaan we dieper in op hoe je leven eruit ziet, hoe je bent opgegroeid, welke mensen om je heen staan en wat belangrijke momenten waren in je leven.
Wachtlijst
Doordat er veel vraag is naar behandeling, en wij een beperkt aantal plaatsen hebben, werken we met een wachtlijst. We willen immers wel alle tijd en aandacht in de zorg voor het kind kunnen stoppen, zodat deze passend is bij de wensen van het kind en de ouders.
10-12 weken
Samen bepalen we waar je wilt staan aan het eind van de therapie en welke doelen daarbij passen. We leggen dit vast in een zorgplan en schrijven daarin ook wat voor jou belangrijk is in de therapie. Het traject vindt plaats bij ons in de praktijk, op je school, in een ruimte in de buurt van waar je woont of bij je thuis. We vinden het belangrijk dat we een plek kiezen waar jij makkelijk kunt komen, maar ook waar we in alle rust en veiligheid samen aan het werk kunnen.
Voortgang en doelen
Tijdens het traject houden we contact over de voortgang van de doelen. We doen dit door na elke sessie te rapporteren in ons systeem. Jij en/ of je ouder(s) hebben toegang tot het systeem en kunnen alle informatie inzien en berichten sturen naar de therapeut. Het traject is afgestemd op wat jij belangrijk vindt. Zo werken we de ene keer met opdrachten die je thuis kunt uitvoeren, een andere keer hebben we wekelijks telefonisch contact of spreken we af dat we een update ontvangen via de berichtenfunctie. Samen staan we om je heen en bieden we zorg die bij jou past.
Evaluatiemomenten
In elk traject vinden er evaluatiemomenten plaats. We bespreken dan of de zorg aan jullie wensen voldoet, of er vooruitgang te zien is, wat we kunnen aanpassen/ verbeteren en of onze zorg voldoende is. Tijdens elk hulpverleningstraject sturen we een tevredenheidsonderzoek naar jou en/ of je ouder(s) waarin jullie kunnen aangeven wat goed is verlopen en waar verbeterpunten liggen. Wij ontvangen de uitslagen van deze onderzoeken anoniem en zetten de verbeterpunten om in actiepunten zodat de zorg afgestemd blijft op wat jij/ jullie als hulpvrager(s) nodig hebben.
Wat anderen vinden
“Bij KleurSpel heeft onze dochter veel geleerd over zichzelf, daardoor is haar zelfvertrouwen gegroeid en ervaart ze meer rust. Dat is erg fijn voor haar én de rest van het gezin.”
“Onze dochter was zichzelf niet meer door onmacht en driftbuien. Kleurspel heeft haar rust gegeven en handvatten om om te gaan met haar emoties, waardoor wij onze dochter weer herkennen zoals ze is.”
“Bij KleurSpel ontdekte ik dat het fijn kan zijn om ‘stop’ te zeggen. Ik kon doen wat bij me past, zoals schilderen en tekenen. Nu durf ik weer voor mezelf op te komen en lukt het me om eigen keuzes te maken.”