Psychomotorische Therapie

Wat is psychomotorische therapie?


Herkennen

Psychomotorische therapie (PMT) is een manier van behandelen die helpt om te gaan met sociaal-/ emotionele en psychische problemen. In PMT wordt gebruik gemaakt van bewegings- en lichaamsgerichte werkvormen zoals sport, spel en ademhalingsoefeningen. In de oefeningen ervaart de hulpvrager wat hij denkt, handelt en voelt. Er wordt geoefend met het (h)erkennen en benoemen van deze ervaringen waardoor je anders naar jezelf leert kijken.

Hanteren

PMT kan helpen om aandacht, gedrag en emoties beter te hanteren. Sommige kinderen reageren zonder eerst na te denken of durven hun emoties niet te uiten. Bij PMT leer je dat je lichaam signalen uitzendt die je helpen om te weten wanneer spanning oploopt. Door te leren dat de signalen een betekenis hebben kun je emoties reguleren en beter afstemmen op je omgeving.

Ontdekken

Er worden bewegingsactiviteiten gedaan waarin je op een speelse manier uitgedaagd wordt om te ontdekken wat je kunt en waar je grenzen liggen. Je leert je grenzen herkennen, erkennen en/of verleggen. In het samen bezig zijn tijdens sociale bewegingsactiviteiten, leer je ook de grenzen van een ander herkennen en respecteren. De therapeut zorgt ervoor dat je weet wat je al goed kunt en ervaart wat je nog kunt ontdekken en leren over jezelf. Voor de één betekent dit dat je eerder grenzen van de ander kunt zien, voor de ander dat je eigen grenzen sterker mag aangeven. Elk traject is afgestemd op wat jij nodig hebt.

Het hulpverleningstraject


Ben je op zoek naar een hulpverleningstraject waar niet praten maar DOEN centraal staat? Een plek waar je mag zijn wie je bent en waar ieder traject uniek is? Lees dan hier meer over hoe dit hulpverleningstraject er uit ziet en wat je van ons kunt verwachten.

Of lees hieronder meer over wie onze psychomotorische therapeuten zijn en hoe zij jou willen helpen.

Boksen, psychomotorische therapie, therapie door beweging

Onze psychomotorische therapeuten